Tvära kast och stora känslor

Stora växlingar. Stora svängningar. Total glädje över småsaker. Total frustration över småsaker. Precis så är det, att ha barn.

Idag har jag varit hemma och vabbat. Och någon gång mitt på dagen när jag andades ut i soffan fick jag bilden klart för mig. Det var lite som att jag ställde frågan till mig själv. ”Hur skulle du beskriva den största förändringen sen du fick barn?”. Jo, det är nog växlingen. Den stora pendeln som nästan aldrig stannar i mitten. På lagom. Utan nästan alltid på euforisk lycka eller vansinnesutbrott. Rent känslomässigt är man (eller i alla fall jag) oftast riktigt högt eller riktigt lågt. Det där mellantinget är mer sällsynt.

Visst, ser jag till hela livet så kanske jag skulle använda ordet harmoniskt. Men om jag endast kollar på en dag, en eftermiddag eller rent av en timme, så kan jag växla mellan glädjetårar och smälla-i-dörrar-frustration flera gånger om.

Jag älskar den där lilla människan så mycket att jag vill hålla hårt hårt om honom och aldrig släppa taget. Men ibland gör samma lilla människa mig precis galen och då är jag färdiga att vända på klacken och gå. Men i samma ögonblick så kommer känslorna och kärleken över mig och jag springer fram till honom och håller hårt, hårt om honom igen.

Kanske är det inte att få barn som är den stora förändringen. Utan vad barnen för med sig. Alla känslor som plötsligt sitter utan på, som inte går att dölja. Oavsett om det är skratt eller gråt. En kärlek som är så stor att man inte riktigt vet hur man ska hantera den.

Jo, så är det nog. Den största skillnaden är att allt är oförutsägbart och föränderligt. Ena sekunden ler man med hela kroppen och i nästa vill man skrika rakt ut. Det är de tvära kasten, som är skillnaden.

This entry was posted in Tankekorn and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>