När blev gravida allemansrätt?

Sen när blev det okej att helt utan omskrivningar påpeka hur en kvinna ser ut, bara för att kvinnan i fråga är gravid? Jag bara undrar.

Och ibland räcker det tydligen inte att vara verbal. Nej, det ska klappas på magen av kleti och pleti. Nej, tack säger jag.

Bara för att jag är gravid älskar jag inte plötsligt att bli kladdad på. Och även om vissa tycks tro det, så försvann inte mina känslor och rätten till min kropp i samma stund som jag började få en växande mage.

Jag är verkligen urless på att folk inte tänker en gång extra innan de hasplar ur sig saker eller slänger sig på min mage. Vart tog respekten vägen? Man får mer än gärna kommentera min graviditet, för jag är en stolt och lycklig blivande mamma. Men snälla tänk på hur ni för fram era kommentarer. Senast idag fick jag höra ”Du ser ju mer och mer gravid ut för varje dag (nähe!!) nu ser man ju inte dina kindben längre”. I dessa lägen är jag glad att jag är trygg i mig själv och i de allra flesta fall kan jag ta kommentarerna med ro. Men som gravid känner jag mig ibland stor, otymplig, flåsig och inte helt bekväm i de kläder som jag trots allt lyckats klämma på mig. Och då ska tilläggas att jag ändå inte gått upp mer än fem kilo och är i sjätte månaden, det finns många som är betydligt större än så och hur mår dessa blivande mammor när kommentarerna duggar tätt?

Ibland hinner folk inte ens säga hej innan de säger -Men oj vad stor du har blivit nu! – Ja, nu ser jag att du blivit tjock! -Hur mycket har du gått upp? Och den bästa av alla -Ja, det här är ju enda gången man får chansen att benämna dig som tjock.
What?! Skulle man ha större rätt att påpeka att jag är tjock nu bara för att jag är smal annars? Jag fattar inte logiken. Skulle jag, som normalt är smal, tåla dessa kommentarer bättre än personer som är större än mig. Näe! Jag blir lika ledsen och sårad jag med. Precis som vilken blivande mamma som helst skulle ha blivit, oavsett om vi är smala, kurviga eller överviktiga när vi inte är gravida.

Visst förstår jag att många säger detta utan att tänka sig för och för att de gärna vill kommentera att de noterar att jag är gravid. Och de flesta säger det, med all sannolikhet, inte för att vara elaka. Men kära ni, det finns olika sätt att uttrycka sig på och tänk på hur det låter i mottagarens öron. Och innan du klappar en gravid kvinna på magen nästa gång, kolla om hon tycker det är okej. Annars finns risken att den gravida, och hormonellt labila, kvinnan klappar tillbaka på din ölmage och säger – Det var värst vilken tjock hängbuk du har fått och du som inte är äldre än…

Nej, så ska vi inte göra men jag tycker det är hög tid att vi gravida kvinnor tar tillbaka rätten – låt oss bli fridlysta!

This entry was posted in Tankekorn and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to När blev gravida allemansrätt?

  1. Maria says:

    Håller verkligen helt med dig! HATADE frågan ”Och hur mycket har du gått upp nu då?” under mina graviditeter. Till slut så slutade jag ens svara på den frågan. Det är väl klart som fanken att man går upp när man är gravid. Inte speciellt ofta jag hört nån som minskat. Och vad handlar viktuppgången om egentligen? Men för ett lite dåligt självförtroende kan det ju få förödande konsekvenser. Även hetsen efteråt är ju värd att nämnas. ”Jaha, har du kommit i dina vanliga kläder än?”
    Nä såna kommentarer kan man vara utan, låt oss kvinnor istället få känna oss fantastiska som faktiskt kan vänta och bära ett barn i magen i 9 månader!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>