Hellre ihop än isär, oavsett tillfälle i livet

Det finns felstavningar som förföljer mig. Eller felstavningar är egentligen fel ord, slarvstavningar borde det heta. Ord där jag alltid kastar om bokstavsordningen för att fingrarna inte fattar i vilken ordning de ska slå ned på tangentbordet. Bland orden finner vi belysning, monteringsanvisning, människor och marknad. Inga direkt frekventa ord tänker ni. Men i min bransch har vi inte bara gott om männiksor på markanden utan också en hel del belsyning som ska ha monteringsanvinsingar. Har även en förmåga att skriva fel på ordet kommuniation. Ja, ni ser, precis så brukar det bli, inget k. Vilket är oerhört opraktiskt när man som jag, är just kommunikationsvetare.

Ytterligare ett bekymmer som jag brottas med är att jag utan att tänka på det ibland skriver hos fast det ska stå oss. Jag tänker oss i huvudet och skriver hos. Ett mycket märkligt språkspratt, kan jag tycka. Finns det någon mer än jag som gör så?

Sen tillhör jag kategorin som är allergisk mot särskrivningar och därför ofta skriver ihop ord som ska skrivas isär. Bara för att vara på den säkra sidan. Hellre ihop än isär. Men visst händer det att en och annan särskrivning slinker in i mina texter också, och då mår jag mer än dåligt. Jag är den där typen som kan rätta mig själv i mail och tweets.

Till anekdoterna hör också att jag skickade ut ett sms till mina närmsta vänner, strax efter att jag hade fött barn och råkade då skriva ett stavfel. Detta fick till följd att jag snabbt som tusan rättade mig själv och skickade ut ett nytt sms. Då ringer en av mina vänner till en av de andra och säger – Hon verkar må bra för hon rättar sig själv på sms!

Det säger lite om vilken språkpolis, jag normalt sätt är.

This entry was posted in Språkkorn, Yrkeskorn and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hellre ihop än isär, oavsett tillfälle i livet

  1. Madde says:

    Från en språkpolis till en annan: Åh, vad jag tycker om dig kära Anna! Kram

  2. Fredrik says:

    Ordet ”projket” skriver jag ALLTID fel, ursäkta ”projekt” ska det vara. Men nu är jag så van att jag alltid går tillbaka och rättar direkt… :) Lyckas också stava också med h istället för k alldeles för ofta. Thank God för rättstavningsfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>