Doften av ett sköljmedel till tonerna av John Denver

Inget får mig att minnas så tydligt som dofter och musik. Och det behövs så lite. Det kan räcka med en doft av ett sköljmedel och jag minns hur det var att kliva in genom groventrén hos en gammal barndomsvän. En strof ur en låt kan få mig att minnas en specifik busstur mellan Vadstena och Tjällmo. Och ofta. Ja, nästa jämt blir jag känslosam och nostalgiska. Men tydligen är det så vi är, vi kräftor.

Igår när vi satt i bilen trillade vi över radioprogrammet Pop & Politik. Temat igår var sorg. Det var som upplagt för gråtkavalkad. Och mycket riktigt, redan den första låten fick ögonen att tåras och det var ändå en schlager. Men inte vilken som helst, utan ”Kärleken är” som Jill Johnson sjöng och vann med 1998. En låt som jag då, i programmet, fick veta handlade om sorgen efter Lady Di. Men för egen del fick orden ”En ängel flög förbi. Mot himmelen så fri. Men hon lämnade sitt leende,
på vår jord” mig att tänka på någon helt annan. En saknad dotter. Inte min, utan kära vänners. Tårarna fyllde mina ögon till bredden. Jag tittade ut genom bilfönstret och tänkte på hur skört livet är.

Programmet fortskred. Det var bra, riktigt bra. Så dök John Denver upp och direkt kände jag doften från en speciell SAAB. Jag såg mig själv och en barndomsvän sitta i baksätet, på väg till hennes sommarställe, och i huvudet kunde jag höra hennes pappa sjunga med till låtarna, av just John Denver.

Det är fantastiskt vad lukter och toner kan åstadkomma. För mig är de en tidsmaskin, som får kräftan i mig att backa tillbaka i minnet och återuppleva stunder igen, igen och igen. Ibland lyckliga, ibland sorgliga.

Vill du kolla in och lyssna på radioprogrammet kolla här http://www.ur.se/Vuxen/Radio/Pop-och-politik/

This entry was posted in Minneskorn, Musikkorn and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Doften av ett sköljmedel till tonerna av John Denver

  1. Crister says:

    Ja John Denver väcker många minnen Anna,inte bara för dig utan också för mig.Lyssna gärna på the best of John Denver.Snäll musik men också väldigt vacker.Jag gillart!

  2. Lilla g. says:

    Inga ord men tusen tankar. Vilken fin strof. Kram kära vän.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>